Kan ik als huurder meedoen aan een zonnecollectief?

 

Een manier om mee te doen aan het verduurzamen van het klimaat is het deelnemen aan een zonnecollectief. Wat is een zonnecollectief? Net zoals je een energiecollectief hebt waarbij een grote groep mensen collectief energie afnemen van een energieleverancier bestaat er tegenwoordig ook een zonnecollectief.

Zonnecollectieven steeds meer in opkomst

Met een zonnecollectief koopt een onafhankelijke partij zoals een Vereniging of organisatie collectief zonnepanelen in.  Gezamenlijk investeren mensen in de aankoop van zonnepanelen die ze vervolgens op hun daken kunnen installeren. De zonne-energie die je produceert kun je vervolgens gebruiken voor je eigen energiebehoefte, het overschot kun je weer verkopen aan je energieleverancier waarvoor je een bepaalde vergoeding krijgt. Het mooie aan eigen zonnepanelen is dat je eigenlijk gratis zonnestroom opwekt voor je eigen gebruik.

Huurders kunnen ook profiteren van zonnepanelen

De meeste kopers van zonnepanelen zijn consumenten met een koopwoning, maar ook huurders krijgen steeds meer de mogelijkheid om mee te doen. Informeer bij de verhuurder of woningbouwvereniging of de mogelijkheid bestaat om zonnepanelen te mogen plaatsen. Bent u lid van een Vereniging van Eigenaren? Dan zijn er minder mogelijkheden maar de Vereniging van Eigenaren kan wel weer deelnemen aan een postcoderoosregeling waarbij zij de BTW terug kunnen vorderen met zonnepanelen.

Controleer eerst de ligging van je dak

Waar wel rekening mee moet worden gehouden is of je dak wel sunproof is, de mooiste situatie zou zijn een dak op het zuiden dan leveren de zonnepanelen het meeste voor je op. Een dak dat gericht is op het westen of oosten zal minder zonnestroom opbrengen. Heeft u een dak dat gericht is op het noorden? Dan is het af te raden om zonnepanelen te plaatsen. Ook dient je dak stevig genoeg te zijn. Schaduw is ook een punt wanneer er veel schaduw is kan het je opbrengst beïnvloeden.  Zelf energie produceren is minder betalen voor je energie

Er word veel gesproken over de terugverdientijd die aan zonnepanelen hangen, de gemiddelde tijd die hiervoor staat is ongeveer 7 tot 8 jaar maar dit is wel afhankelijk van je stroomprijs. Hoe lager de stroomprijs die je betaalt hoe langer de terugverdientijd.

Minister Kamp wil de salderingsregeling gaan terugbrengen waardoor het financieel een stuk moeilijker word om zonnepanelen aan te schaffen. Geen nood want de huidige salderingsregeling zal nog gelden tot aan 2020. De minister heeft wel toegezegd met een overgangsregeling te komen voor eigenaren van zonnepanelen. De kans is groot dat je de helft van je zonnepanelen in 2020 al hebt terugverdiend. Desondanks blijft het investeren in zonnepanelen toch onzeker gezien de huidige regelgeving.

Of kies voor groene stroom van uw energieleverancier

Zonne-energie is natuurlijk een mooie vorm van duurzame energie waarbij je gebruik maakt van schone energie. Je kunt ook kiezen voor een groene stroom product van een energieleverancier. Op die manier draag je je steentje ook bij aan een schoner klimaat. Veel Nederlandse energieleveranciers bieden scherpe tarieven aan voor hun groene stroom. Denk hierbij aan Pure Energie, Qurrent Energie, Greenchoice en de traditionele leveranciers zoals Eneco, Nuon en Essent.

100% Nederlandse groene stroom kiezen kan ook

Pure Energie , Qurrent en Greenchoice leveren uitsluitend 100% groene stroom van Nederlandse komaf. Zij bieden vaak energie aanbiedingen aan waarbij je net zo goed kunt besparen op je energiekosten. De traditionele leveranciers zoals Nuon en Essent bieden een mix van groene stroom aan, dat betekent een gedeelte groene stroom dat in Nederland is opgewekt en een gedeelte dat afkomstig is uit het buitenland.

Terugvragen van BTW op zonnepanelen is ook mogelijk zonder zonnecollectief

Tot slot: Besluit je om niet deel te nemen aan een zonnecollectief? Dat kan ook daar ben je zelf regisseur in, want je kan 21% terugvragen van de belastingdienst op je aanschaf en installatiekosten die je gemaakt hebt. Doe ook navraag bij je gemeente wie weet hebben zij een subsidie beschikbaar voor zonnepanelen.