Bent u energiezuinig?

Vraagt u zich wel eens af hoe energiezuinig u bent? U kunt met gevarieerde methoden energiezuinig bezig zijn maar dan moet u wel weten hoe. Wat is het eerste dat in u opkomt bij het woord energiezuinig? Waarschijnlijk is dat zuinig met energie omgaan en dat kan een goed antwoord zijn. Want zuinig omspringen met uw energie is goed voor het klimaat maar ook voor uw portemonnee.

Minder gas meer energiezuinig bezig

Hoe minder u aan gas verbruikt hoe minder de broeikasgassen de lucht ingaan. Hoe minder vervuilende elektriciteit we verbruiken draagt ook bij aan een schoner klimaat. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie van muren en ramen en de vloer. Dus hoog rendementsglas zoals HR die u plaatst in de woonkamer en de slaapkamer.

Ga voor zonnepanelen en wek zelf zonne-energie op

Plaats zonnepanelen op het dak mits uw dak daar voor in aanmerking komt. Met zonnepanelen wekt u met behulp van de zon uw stroom op, deze stroom kunt u gebruiken en wanneer u stroom tekort komt kunt u zich wenden tot uw energiebedrijf die u het tekort vervolgens levert. U bespaart hiermee op uw kosten voor energie. Plaatst u ook nog eens een zonneboiler? Dan kunt u tevens uw huis duurzaam verwarmen, en met het verwarmde water kunt u douchen.

Stel uw stroomverbruik bij en naar beneden

Let ook op uw stroomverbruik want hoe meer stroom u verbruikt hoe minder energiezuinig u bent. Bent u in het bezit van een oude wasmachine? Dan is deze niet energiezuinig want hij verbruikt veel aan stroom. Overweeg een energiezuinig type waardoor u minder aan stroom hoeft te verbruiken. Niet iedereen heeft de financiële middelen om een zonnepanelen systeem aan te schaffen en dat hoeft ook niet. U kunt ook kiezen voor een groen energiebedrijf die u vervolgens groene stroom gaat leveren. Dan maakt u thuis in ieder geval gebruik van groene stroom en dat is ook een stap in de goede richting.

HR-ketel en hybride warmtepomp voor besparing

Een HR combiketel is zuinig en door deze in combinatie met een lage afstelling van uw thermostaat kunt u al enorm veel gas besparen. Een zuinige ketel kan alleen een hoog rendement behalen wanneer u uw ramen en muren ook goed isoleert. Wanneer uw combiketel aan vervanging toe is dan kunt u ook overwegen om een warmtepomp aan te schaffen. U kunt van de overheid een subsidie hiervoor krijgen. Met een warmtepomp word de warmte uit het grondwater gehaald of ook wel uit de bodem. De warmtepomp zal uw water verwarmen tot een geschikte temperatuur.

De ene warmtepomp is volledig elektrisch en de andere warmtepomp kan nog werken in combinatie met een HR-ketel die gebruik maakt van gas vooral in de winter wanner er extra vraag ontstaat. Dit noemen ze ook wel een Hybride warmtepomp en is ook goedkoper omdat je deze kan gebruiken met je CV-ketel.

Energieneutraal worden begint bij u zelf

De overheid streeft ernaar dat we in 2020 een stuk energiezuiniger zijn, daarvoor zijn allerlei afspraken gemaakt in het EnergieAkkoord. We kunnen nu alvast beginnen met energiezuinig zijn want Nederland loopt enorm achter met het verduurzamen. Bekijk bijvoorbeeld eens het aanbod van groene energie en maak daar gebruik van in huis. Het scheelt op uw uitgaven voor de energierekening en de stroom die u gebruikt is groen.