Afgesloten van energie en gas wat nu?

Bent u in de nare situatie gekomen waarbij u word afgesloten van energie en gas? Dat is ontzettend vervelend en brengt veel problemen met zich mee. Wat de reden daarvan is is eigenlijk niet belangrijk. De vraag is alleen wat kunt u in dat geval het beste doen?

Achterstand betaling energienota

Er zijn natuurlijk verschillende scenario’s voor een dreigende afsluiting van uw energielevering één ervan is: Een achterstand van de te betalen premie voor uw energierekening. Het devies luidt dan ook: in actie komen om erger te voorkomen maar hoe doet u dat? Ten eerste zult u zo spoedig mogelijk contact moeten zoeken met uw energiemaatschappij en een aanvraag doen voor een betalingsregeling. Uw energiebedrijf moet u dan tegemoet komen met een betalingsplan met een bepaalde looptijd waarin u uw achterstand kunt aflossen.

Te laat een oplossing gezocht? Afsluiting dreigt

Heeft u uw kruit al verschoten en bent u niet in actie gekomen? Dan kan de netbeheerder u afsluiten waardoor u geen gebruik meer kunt maken van uw gas en energie. Heeft u door financiële problemen deze afsluiting veroorzaakt? Dan moet u zich melden bij een schuldhulpverlener bij u in de buurt die u kan helpen met het regelen van een betalingsregeling naar de energiemaatschappij toe. Zorg er in ieder geval wel dat de schuldhulpverlener uw verzoek accepteert want alleen dan mag de energiemaatschappij u niet afsluiten. Kom in actie dus.

Verhuizen en stopzetten energielevering

We hebben hierboven het ergste scenario beschreven maar er zijn natuurlijk ook andere scenario’s mogelijk zoals een verhuizing, dan bent u degene die zelf kiest voor het afsluiten van uw energie en gas. Ook kan het zo zijn dat u verhuist naar een nieuwe woning waar de energielevering nog geactiveerd moet worden, doe dit het liefst voordat u daadwerkelijk gaat verhuizen zodat u meteen gebruik kunt maken van energie. Het kan ook zo zijn dat u bent vergeten een energiecontract af te sluiten in uw nieuwe woning, sluit dan zo snel mogelijk een nieuw energiecontract af. Wanneer voor de netbeheerder niet duidelijk is wie u energie levert kunnen ze u ook afsluiten.

Gaslek? U word direct afgesloten van energie en gas

Ook kan het voorkomen dat er een dreigende gaslek is en in dat geval kan de netbeheerder u afsluiten om erger gevaar zoals ontploffing te voorkomen. Vermoed u dat u een gaslek heeft omdat u gas ruikt? Neem in dat geval zo spoeding mogelijk contact op met het Nationale Storingsnummer : 0800 9009 om uw melding te doen. Uw netbeheerder kan dan meteen in actie komen en u en uw naaste buren beschermen.

Wanneer mag er niet afgesloten worden?

Er zijn ook bepalingen in de wet opgenomen voor een bepaalde groep consumenten zoals de kwetsbaren. Een kwetsbare consument kan zijn iemand met gezondheidsproblemen mentaal of fysiek. Deze consumenten kunnen een officiële doktersverklaring overleggen aan de energiemaatschappij, zij kunnen in dat geval niet worden afgesloten.

Besluit u na het stopzetten van uw energielevering dat u wilt overstappen? Let dan goed op want in dat geval moet u een fikse waarborg betalen aan de eventuele nieuwe energieleverancier. En de waarborgsom kan u een lieve duit kosten van €800.

Geen zin meer in te hoge eindafrekeningen waardoor u in de financiéle ellende terecht komt? Dan kunt  u ook nog eens energiebedrijf EnergieFlex overwegen. Bij EnergieFlex kun je namelijk vooraf betalen voor je energielevering met een tegoed. Energie en gas bijna op? Dan ontvangt u per sms of email een bericht dat u uw tegoed moet opwaarderen.

Energie vergelijken kan altijd zonder in de problemen te komen, oriënteer u eerst maar eens goed om te bekijken wat er mogelijk is. Voorkomen is beter dan genezen zeggen ze wel eens. Daarom is energie besparen ook een belangrijk item. Energie besparen doe je op verschillende manieren: in geld maar ook in en rondom huis.